Yoga i folkekirken er indenfor de seneste år dukket op rundt omkring i kirkerne under forskellige navne: Kirkeyoga, Kristen Yoga, Himmelske Kroppe og Crossyoga. Derfor har vi i Folkekirke & Religionsmøde arrangeret et seminar for praktikere, både præster og instruktører, som har erfaringer med at tilbyde yoga i kirkeligt regi. Men er yoga i kirken et arrangement, en andagt eller en gudstjeneste? Umiddelbart en mindre væsentlig definitionsopgave, men hvis et kirkeligt tilbud skal 'pege på Kristus', bliver det vigtigt at definere karakteren af tilbuddet.
Inspiration udefra bidrog professor emeritus Viggo Mortensen, Aarhus Universitet, og chefanalytiker Henriette Bjerrum, Videncenter for Folkeoplysning med. Begge leverede også udfordrende spørgsmål til deltagerne. Henriette Bjerrum gjorde det f.eks. klart, at Yoga-markedet er kæmpestort og indtjeningsmulighederne stødt stigende. Hvad betyder det at tilbuddet i folkekirken er gratis, mens andre lokale udbydere tager betaling? Kan kirken være det bekendt? Se link til rapport fra Videncenter for Folkeoplysning nedenfor.
Viggo Mortensen spurgte om man kan ’døbe’ yogaen og gøre den kirkeligt stueren. Hvad betyder det, at yogaen har sin oprindelse i andre religioner, når den indføres i kirken? Og hvordan kan yogaen gøres til kirkelig praksis uden, at man ufrivilligt importerer spirituelle og åndelige elementer og associationer, der forstår bl.a. det at ’afdø fra verden’ som målet for yoga?
Hvor kan man finde yoga eller andre former for aktiv inddragelse af kroppen?
- Bellahøj Kirke
- Brorsons Kirke
- Ishøj Kirke
- Køge Kirke
- Næstved Kirke
- Roskilde Domkirke
- Søllested, Skovlænge, Gurreby pastorat
- Thimotheus Kirke
- Ukirke i København og Aarhus